...

DLV

De DLV

De opleiding wordt georganiseerd door BALK, de korenbond voor groepen die lichte muziek zingen.

De dlv is een door KunstKeur erkende opleiding. Bij afronding van de opleiding krijgen de deelnemers een diploma, waaraan adviestarieven voor dirigenten zijn verbonden.

Docenten

De drie vaste docenten van de dlv zijn Tijs Krammer, Marieke Snijders en Hans van den Brand.

Tijs Krammer is cursusleider van de DLV en hij neemt de meeste lessen voor zijn rekening. Hij studeerde klassieke koordirectie aan het conservatorium van Den Haag bij Jos van Veldhoven. Hij was zanger bij de a capella popgroep Montezuma’s Revenge. Hij schreef diverse boeken over koordirectie. Hij is veelgevraagd arrangeur en was oprichter van bekende prijswinnende close harmony-groepen, zoals Be Sharp! en Leeuwenhart, en hij geeft nu onder andere leiding aan de vocal group Twelve. Bij Balk is hij tevens docent van de arrangeercursus.

Marieke Snijders is de zangdocent van de opleiding. Zij neemt onderwerpen als stemvorming en inzingen voor haar rekening en geeft de studenten tevens individueel zangles. Zij is in de DLV ongeveer de helft van de bijeenkomsten aanwezig. Marieke studeerde zang en piano lichte muziek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en studeerde in 2000 af in beide richtingen. Zij speelde in muziektheatervoorstellingen van o.a. de Theatercompagnie, Courage en Orkater.

Hans van den Brand is docent van de opleiding en hij neemt een viertal bijeenkomsten voor zijn rekening. Hans studeerde schoolmuziek, piano en koordirectie aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Hij was dirigent van het Fontys Jazz Choir op, waarmee hij in 2009 EO Korenslag won. Hij is verbonden aan de opleiding docent muziek aan het Tilburgs Conservatorium en het Amsterdams Conservatorium.

Workshops

Naast de drie vaste docenten geven vier gastdocenten workshops, die ook toegankelijk zijn voor geïnteresseerden van buiten. De gastdocenten voor 2022-2023 zijn Merel Martens, Panda van Proosdij, Ruben Smits en Rohan Poldervaart (onder voorbehoud).

Stage

Tijdens de opleiding volg je als student een korte stage bij een toonaangevend Nederlands koor uit de lichte muziek.

Afsluiting

Voor het examen maak je drie werkstukken: een analyse van een bestaand arrangement, een avondvullend concertprogramma en een vocaal werkplan. De opleiding wordt afgesloten met een examenconcert waarin je een kort concertje geeft met een eigen groep.