Ervaringen

Ervaringen van studenten

De DLV vindt eens in de twee jaar plaats. In de eerste jaren was dat in het Fontys Conservatorium in Tilburg. In 2004 en 2006 behaalden daar respectievelijk 18 en 11 studenten het examen. Sinds 2007 wordt de opleiding in Utrecht (of in de omgeving daarvan) gehouden. In 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018 hebben daar respectievelijk 14, 11, 7, 15, 6 en 13 studenten het examen gedaan. Hieronder staan ervaringen van studenten uit afgelopen jaren.


Na mijn conservatoriumstudie jazz & pop zang rolde ik eigenlijk per toeval het dirigeervak in. Na ruim 2 jaar werkzaam te zijn geweest als dirigente, vond ik het in 2015 hoog tijd worden om ook voor het dirigeervak een officieel diploma te halen. Daarom besloot ik om de opleiding Dirigent Licht Vocaal te volgen.

Tijdens de opleiding ben ik echt gegroeid als dirigente. Niet alleen door de zeer ervaren docenten, die de tijd namen om elke student de tips te geven die hij of zij nodig had, maar ook zeker door mijn medestudenten. We hadden een diverse groep, bestaande uit beginnend dirigenten zoals ik, maar ook uit mensen die al jaren in het vak zaten. Iedereen had echter nog dingen te leren: waar de één vooral coaching nodig had op het gebied van slagtechniek, had de ander meer moeite met repetitietechniek, pianospel, zangtechniek of de sociale kant van het vak. Door naar elkaar te kijken, elkaar feedback te geven en de tips te horen die de docenten ieder gaven, hebben we enorm van elkaar kunnen leren. Kortom: een zeer inspirerend jaar waarna ik mezelf nu, naast zangeres, ook officieel dirigente mag, en durf te noemen!

Marije Peters, student DLV 2015-2016, en dirigent van o.a. Divina

Ik zou de opleiding DLV omschrijven als uitdagend, ook voor conservatorium-afgestudeerden. De manier waarop de stof wordt uitgelegd, de ruimte die er is om kwesties in het werkveld te bespreken en de wijze waarmee Tijs de professionaliteit overbrengt aan zijn studenten zijn zeer prettig. Daarbij waren de zanglessen van Marieke ook verrassend vernieuwend.

Het was een bijzonder jaar waarbij niet alleen kennis is opgedaan, maar waar ook vriendschappen zijn gesloten. Op een zeer natuurlijke wijze is er in een jaar tijd veel netwerk bijgekomen, wat een fantastische carrièrestart is.

Nyanda van Dijk, student DLV 2013-2014, en o.a. dirigent van Amazing

De Opleiding Dirigent Licht Vocaal biedt een verdieping in het complexe vakgebied van een dirigent. Als student wordt je uitgedaagd om je te ontwikkelen in zowel slagtechniek, repetitietechniek, solfège, zang, pianospel en de sociale kant van het vak. Wanneer jij jezelf als dirigent licht vocaal wilt presenteren, is deze opleiding aan te bevelen.

Caroline Grasmeijer, student DLV 2013-2014, dirigent van Vocal Group Utrecht en het Utrecht Gospel Choir

De opleiding DLV heb ik als bijzonder inspirerend ervaren. Ik vond de docenten zeer kundig, prettig, eerlijk en direct. De lessen en workshops waren leerzaam omdat het goed aansloot op mijn persoonlijke situatie en op de dagelijkse koorpraktijk. Ik vond het aanbod volledig en breed van opzet. Er was bovendien veel ruimte voor eigen inbreng. En omdat ik gestimuleerd werd een organiserende houding aan te nemen, heb ik het gewenste uit de opleiding gehaald. Kortom: door alle bagage van de opleiding DLV sta ik zekerder en professioneler voor mijn koren!

Fenneke Bouwman, student DLV 2011-2012, dirigent van NU-Vocaal uit Groningen en vocal group Voix-la! uit Zuidlaren

Ik heb de opleiding DLV met ontzettend veel plezier gevolgd! De structuur van de opleiding en het niveau van de docenten zorgen voor zowel een brede basis als een grote verdieping. Het geeft je onwijs veel handreikingen om verder te komen als dirigent en je zangers nog vele jaren te blijven inspireren!

Rowan van der Westen, student DLV 2009-2010, dirigent van Xsinchère uit Raamsdonkveer

Tijdens DLV heb ik geleerd hoe je kwaliteitsnormen voor je zanggroep ontwikkelt en neerzet, zodat je ze zo effectief mogelijk naar een hoger plan kunt tillen.

Een belangrijk pluspunt van de cursus is de persoonlijke behandeling van alle deelnemers. Iedereen wordt geanalyseerd en geadviseerd naar zijn/haar persoonlijke situatie. Door de onderlinge verschillen leren de cursisten zodoende ook veel van elkaar.

Tijs Krammer is een ongelofelijke vakman. Hij weet precies wat er in de korenwereld speelt, of het nu een krakkemikkig beginnersgroepje is of een professioneel topkoor. We ondervonden aan den lijve hoe hij zangers inspireert het beste uit zichzelf te halen.

Elke Jansen, student DLV 2007-2008, dirigent van o.a. close harmony-koor Schudden voor gebruik

 
Ervaringen van studenten van de DLV vóór 2007 vind je hier.